Neulahuovuttamalla voi suhteellisen nopeasti ja helposti luoda herkkiä tauluja. Villaa ei tarvitse kiinnittää kovin tiukasti paikalleen, vaan osan siitä voi jättää kevyesti irralleen luomaan enkelimäistä tunnelmaa.

Neulahuovutuksen alustana voi käyttää noin 10 cm paksuista superlonia tai kaupoissa erityisesti tätä tarkoitusta varten myytävää harjaa. Itse en ole koskaan kokeillut harjan kanssa huovuttamista.

Huovutusneulassa on pieniä väkäsiä, jotka siirtävät villan kuituja sekaisin toinen toisensa lomaan. Neuloja on olemassa eri paksuisia. Ohuet neulat ovat kevyempiä käyttää, mutta niillä on pisteltävä kuitua enemmän. Paksummat neulat kuljettavat kerralla suurempia määriä villaa, mutta niillä pistely on raskaampaa ja työn pintaan jää helposti jälkiä.

Pohjana olen käyttänyt valmista esihuopaa. Enkelitaulun voi kehystää sellaisenaan, mutta haluteessaan se voi myös heittää pesukoneeseen ja pesun jälkeen se on kutistunut ja paksuuntunut esimerkiksi pannulapuksi.

Aloitan enkelin muotoilemisen yleensä kasvoista. Muotoilen pienestä villamäärästä ympyrän ja asetan sen pohjalevyn yläreunan lähelle. Seuraavaksi muotoilen leningin helman ja hihat sekä siivet.

Viimeisenä lisätään yksityiskohdat: hiukset, kasvot ja jalat. Työtä voi valmiina harjata, jotta neulan jäljet häipyisivät, mutta kannattaa olla varovainen, jotta kevyesti kiinnitetyt villat eivät irtoaisi.

Yllä oleva työ on tehty joulukortiksi ja villa on pistelty säkkikankaalle.

Tämä työ on huovutettu märkähuovutuksella neulahuovutuksen jälkeen. Kuidut ovat sulautuneet enemmän pohjahuopaan.