Joulunodotus on virallisesti alkanut ja joulukuun ensimmäisenä päivänä taitellaan pikkuisia onnentähtiä. kuvasarjaa seuraamalla voit tehdä tähtösiä joulukuuseen tai vaikka ihan kulhoon pöytää koristamaan.

työohje:

Tähtiä varten leikkasin hopean ja kullan värisestä lahjapaperista vähän reilun sentin levyisiä suikaleita. Sopivan paksuisen materiaalin löytyminen oli jonkinlainen ongelma. Mallitähdet tein Structura -merkkisestä lahjapaperista, jonka toinen puoli oli harmaanruskea ja toinen puoli värjätty hopealla tai kullalla. Sopivaa materiaalia on myös monien aikakauslehtien kannet. Liian paksu paperi ei toimi kunnolla, siihen ei saa painettua tähden sakaroita kynnellä ja liian ohut paperi taas taipuu väärin.

70cm levyisestä paperista tulee yhdestä leveydestä kaksi tähteä. Aikakausilehden kannesta ei tule aivan yhtä pitkää suikaletta, mutta se on riittävä, sillä paperi on hieman paksumpaa. Mallitähtien suikaleet leikkasin poikittain lahjapaperista, mutta myöhemmin kokeilin myös pitkittäin leikkaamista ja tähti oli tällöin helpompi muotoilla. Kannattaa siis kokeilla erilaisia papereita ja niiden leikkaamista kumpaankin kuitusuuntaan.

 Ensimmäisessä vaiheessa paperisuikaleen toiseen päähän tehdään solmu.

Solmua kiristetään varovasti tiukemmaksi, jolloin muodostuu tähden alkuun tarvittava tasainen viisikulmio.

Lyhyt pää taitetaan tiivisti niin, että viisikulmiosta tulee napakka.

Nauhan pitkää päätä ryhdytään taittamaan niin, että paperin parempi puoli tulee päälle päin. Taittaminen pitää tehdä mahdollisimman tiukasti. Nauhan pitää seurata takasti viisikulmion reunoja.

Pyöräytä tähden aihiota käsissäsi ja taita nauhaa aina uudelleen reunaa seuraten.

Lopeta taittaminen, kun nauha ylettyy vähän seuraavan reunan ylitse. Jos ylimenevä osa on noin senttiä pidempi, katkaise sitä saksilla hieman.

Taita ylimenevä osa reunan suuntaisesti. toiseen suuntaan.

Nyt loppupää onhelppo sujauttaa edellisen kerroksen taitteen alle. Voit käyttää apuna saksen kärkeä tai jotain muuta sopivaa terää, jos nauhan pään piilottaminen ei onnistu.

Seuraavaksi ota neljällä sormella hyvä ote viisikulmion neljästä sivusta. Paina toisen käden peukalolla tasaisesti kohtisuoraan viides sivu lommolle keskeltä.

Mikäli painaminen ei onnistu, voi syynä olla liian ohut paperi, liian leveä suikale tai väärä kuitusuunta. Tällöin voit koittaa pelastaa tilanteen painamalla neula tähden kulmasta sisälle ja avaamalla sen avulla tähden sisäosaa ja painamalla sen jälkeen sivua uudelleen. Joskus se onnistuu, toisinaan taas ei.

Tämän jälkeen käännä tähteä kädessäsi ja paina seuraava sivu. Muista, että painaminen pitää tehdä melko rauhallisesti ja aina kohtisuoraan.

Tähti on valmis, kun kaikki viisi kulmaa on painettu.