Kierrätysaskartelu on minusta erityisen jännittävää silloin, kun todella tarpeettomasta voidaan valmistaa jotain aivan erilaista ja uudessa muodossaan joko erityisen tarpeellista tai kaunista. Tämä helmityö kuuluu tähän joukkoon. Helmiverkon sisällä oleva pallo on deodoranttipurkista talteen kerätty muovipallonen. Sen pinta on jo valmiiksi sopivan huurteisen näköinen ja helmet korostavat sitä vaikutelmaa.

Helmiverkon pujottelussa on vaikea antaa tarkkoja helmimääriä. Eri merkkisten pullojen pallot ovat eri kokoisia ja myös helmiä löytyy montaa kokoa. Myös pujottelussa käsiala vaikuttaa ja joku saattaa saada samoilla helmimäärillä liian tiukan verkon, kun taas toisen verkkoon mahtuisi suurempikin pallo. Tässä kuitenkin jotain osviittaa verkon pujotteluun.

Mallitöissä on kahden värisiä helmiä. Laitoin joka kaaren keskimmäiseksi eri värisen helmen, jolloin minun tarvinnut laskea joka kerta kaaren helmiä löytääkseni keskikohdan. Ohjeessa puhun jatkossa ruskeista ja vihreistä helmistä.

Käytin työssä 8/0 kokoisia siemenhelmiä, helmilankaa ja helmineulaa.

Aloita työ pujottamalla viisi vihreää helmeä lankaan. Pujota tämän jälkeen lanka uudelleen samassa järjestyksessä näiden viiden helmen lävitse ja solmi langan päät tiukasti.

Pujota tämän jälkeen helmilankaan viisi ruskeaa, yksi vihreä ja taas viisi ruskeaa helmeä. Nyt vie neula aloituskerroksen seuraavan vihreän helmen lävitse. Toista sama helmikaari vielä neljä kertaa ja nyt sinulla on toinen helmikerros valmis. Tässä vaiheessa on hyvä kiristää lankaa kohtuullisesti ja pujottaa lanka ensimmäistä helmilenkkiä pitkin viiden ruskean ja yhden vihreän helmen lävitse. Nyt olet kolmannen kerroksen aloituskohdassa.

Kolmas kerros aloitetaan pujottamalla seitsemän ruskeaa, yksi vihreä ja seitsemän ruskeaa helmeä lankaan. Neula viedään seuraavan kaaren keskikohdassa olevan vihreän helmen lävitse  ja toistetaan kolmannen kerroksen kaari vielä neljä kertaa. Kerroksen lopussa lanka pujotellaan jälleen ensimmäisen kaaren keskikohdalle seitsemän ruskean ja yhden vihreän helmen läpi.

Neljännellä kerroksella ruskeita helmiä on kahdeksan, yksi vihreä ja taas kahdeksan ruskeaa. Muuten toimitaan samoin, kun edellisillä kerroksilla.

Viidennellä kerroksella on yhdeksän ruskeaa, yksi vihreä ja yhdeksän ruskeaa helmeä. Tämä on mallipallossani helmiverkon keskikohta. Nyt on hyvä sovittaa palloa verkon sisälle, mutta ei kannata huolestua, jos se ei vielä näytä kovin hyvältä.

Kuudennella kerroksella helmien määrää vähennetään ja ruskeita helmiä on kaaressa taas vain kahdeksan. Tässä vaiheessa olisi hyvä asettaa pallo paikalleen ja pitää se siellä pujottelun loppuun saakka. Ilman palloa ei työtä voi kiristää kunnolla.

Seitsemännellä kerroksella ruskeiden helmien määrä on seitsemän ja kahdeksannella kerroksella vain viisi.

Yhdeksännellä kerroksella ei työhön tarvitse pujottaa enää yhtään uusia helmiä. Lanka viedään viimeisen kaaren keskikohdissa olevien viiden vihreän helmen lävitse ja kiristetään. Lopuksi on hyvä vahvistaa langalla vielä toiseen kertaan tämä viimeinen kerros ja tehdä solmuja helmien välille. Pujota lanka vielä takaisin päin helmien lävitse jonkin matkaa.