Linotekniikka on kiva ja yllättävän helppo tekniikka korttien valmistuksessa. Linoleum-levylle kaiverretaan kuva, joka siirretään paperille.

Tarvitset työskentelyssä linolevyä, talttoja, linotelan, lasilevyn tai keraamisen laatan, sopivia papereita ja linovärejä. Väriä pursotetaan hieman lasilevylle ja telalla telataan sitä tasaisesti levyllä niin, että väriä on telan joka kohdassa. Tämän jälkeen telalla levitetään väri kaiverretulle linolaatalle ja välittömästi asetetaan paperi linolaatan päälle. Paperia painetaan tiiviisti linolaattaa vasten ja painamista voidaan tehosta esimerkiksi lusikan kuperalla puolella. Kun joka paikka on painettu riittävästi, paperi nostetaan pois levyltä ja annetaan maalin kuivua. Telaamista voidaan toistaa moneen kertaan ja jos laatan reiät menevät umpeen, sen voi pestä ja työskentelyä jatkaa kuivumisen jälkeen.

Kortteja varten paperin ei välttämättä tarvitse olla taitelijalaatua, mutta ihan kaikki paperit eivät ole hyviä. Kokeilemalla löydät parhaat. Mallikuva on tehty mattapintaiselle lahjapaperille. Myös tummalle pohjalle tulee hyvä kuva, sillä linoväri on hyvin peittävää.

Parhaita kuvia ovat melko yksinkertaiset muodot. Pitkiä yhtenäisiä kaarevia linjoj ei kovin helposti pysty kaivertamaan. Tekstit pitää muistaa muuttaa peilikuvaksi ennen kaivertamista.

Lasten kanssa on kiva tehdä linopainantaa. Olen tehnyt lasten kanssa kortteja niin, että kaversin kuvat laatoille lasten piirtämistä mallikuvista ja lapset itse saivat hoitaa painamisen = vedostamisen. Harkitse itse missä vaiheessa uskallat antaa taltan lapsen käteen, sillä laatan kaivertamisessa on omat niksinsä. Taltta lipsahtaa helposti vauhdilla tukena olevaan käteen, joten kaivertamisessa kannattaa muutenkin käyttää apuna puristimia, joilla levy kiinnitetään tukevasti pöytään.