Tässä joulukalenterin luukussa opetellaan tekemään paperipitsiä. Kyse on aika yksinkertaisesta tekniikasta, joka ei vaadi ihmeellisiä erikoistyökaluja, mutta jota aika harva on kokeillut.

Paperiset pitsikuviot ovat hienoja ja herkkiä ja oikein käsiteltynä ihan kestäviäkin. Kosteus tuhoaa ne, mutta toisaalta lakkaamalla niistä voi tehdä kestävämpiä.

Paperipitsin teossa tarvitset paperimassaa, mieluiten valkoista. Itse käytän ihan toimistojätettä eli paperisilppurista kaivettua kapeaa silppua. Sitä laitetaan ämpäriin reilun kokoinen kourallinen ja valutetaan päälle kuumaa tai lämmintä vettä. Lorautan sekaa myös yhden tipan tiskiainetta rikkomaan pintajännitystä. Seos saa muhia hetken ja sitten se murskataan sauvasekoittimella mahdollisimman tasaiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että jos papereissa on tekstejä, massan joukosta ei saa löytyä kokonaisia kirjaimia.

Tehosekoitin, jolla tehdään askartelutöitä on hyvä pitää erillään perheen ruoanlaittovälineistä. Edullinenkin versio on ihan toimiva, kunhan muistat, että murskausvaiheessa massassa pitää olla riittävästi vettä. Liian kuivan massan murskaaminen rasittaa koneen moottoria ja se saattaa rikkoutua (savuten ja haisten)

Toinen tärkeä materiaali paperipitsin teossa on valkoinen villalanka. Siitä leikataan suunnitelmapiirrosten mukaisia pätkiä, johin jätetään vielä hieman ylimääräistä kumpaakin päähän. Lisäksi tarvitset suunnitelmia pitsin kokoamista varten, läpinäkyvän muovin palasia, valoverhon paloja tai reiällistä keittiöliinaa ja sieniliinoja.

Suunnitelmapiirros asetetaan pöydälle ja läpinäkyvä muovi sen päälle. Massa on murskattuna ja sekoitettu ämpärissä, jossa on runsaasti kädenlämpöistä vettä. Villalangan pätkä otetaan käsiin ja pidetään sitä tiukkana ja kastetaan se ämpäriin. Jos massa on painunut pohjaan, pitää tässä vaiheessa käsillä voimakkaasti pyörittää vettä niin, että massa lähtee liikkeelle. Lanka kiristetään hyvin sormien välissä ja nostetaan ylös niin, että siihen jää mahdollisimman paljon paperikuituja roikkumaan. Nyt lanka asetetaan muovin päälle alla olevan piirroksen viivaa seuraten.

Tämän jälkeen otetaan seuraava lanka ja toistetaan paperimassan nostaminen. Jos massa jossain vaiheessa vähenee, sitä täytyy lisätä. Itse teen mielelläni suuremman erän massaa kerraallaan ja lisään sitä sitten kourallisen verran aina ämpäriin tarvittaessa.

 

Kun mallipiirroksen kaikkien viivojen päälle on laitettu langat, otetaan valoverhon palanen tai huokoinen keittiöliina. Se painetaan kuvion päälle ja sen päältä kuivataan vesi sieniliinalla tasaisesti painaen.

Esikuivatetun kuvion voi antaa kuivua loppuun saakka muovin päällä ja sen jälkeen se irrotetaan siitä varovasti. Kuivasta työstä voi reunojen yli menneet langat katkaista helposti.

Kuvion voi lakata ja lopuksi siihen vielä kiinnitetään ripustuslanka.

Tässä vielä joitakin mallikuvia, voit itse kehitellä lisää.