Jokaiseen kotiin luultavasti kerääntyy alumiinisia tuikkukippoja, joille ei ole olemassa järkevää käyttöä lämpökynttilän polton jälkeen. Mustajoen käsityöpiirissa väännettin alumiinia oikein urakalla ja tuloksena oli soma tähti Mirja Latvalan ikkunaan.

Seuraavassa kuvassa "kolme kovaa kääntelijää", jotka pyörittivät ison pinon alumiinikupposia  putkiloiksi. Mukana juonessa olivat myös muut piirin jäsenet.

Tuikkukiposta leikataan ensin pohja pois aivan tavallisilla saksilla. Työhön ei kannata valita talon parhaita saksia, mutta kokemukseni mukaan sakset ovat käyttökelpoiset vielä leikkuu-urakan jälkeenkin.

Leikkuun tuloksena saadaan pohjapala, sivupala, sydämen jalusta ja usein myös murusia (tai rengas) parafiinia. Leikkauksen tuloksena syntyneelle ohuelle alumiinisilpullle emme aivan vielä löytäneet käyttötarkoitusta, mutta ehkä seuraavalla kokoontumiskerralla...

Sukkapuikon avulla pyöritetään pohjasta putkia. Pitkistä sivupaloista tehdään pitkä palasia ja osa niistä leikataan kolmeen osaan ja tehdään pohjapalan kanssa yhtä pitkiä paloja.

Palasista voi tehdä aivan tavallista himmelin peruskuviota. Jos sidontalankana käyttää hyvin ohutta rautalankaa, säilyy himmeli hyvin myös ulkoilmassa. Himmelin ohjeita löytää netistä helposti, esim täältä.

Meidän piirimme kuitenkin rakensi alumiiniputkista ensimmäisessä kuvassa näkyneen tähden, jonka ohjeen saat tässä. Tarvitset työhön 77 lyhyttä putkea ja 28 pitkää putkea. Lankana käytimme mallityössä vahvaa puuvillaista ompelulankaa (tikkauslankaa). Tavallinen lanka ei varmaan kestä työssä pitkään, joten jos sinulla ei ole erityisen vahvaa lankaa, kannattaa valita ohut metallilanka.

Työohje ei ole täydellinen, himmelin valmistamisen perustekniikan osaaminen auttaaa ymmärtämään tähden rakentumista. Voit toki kysyä lisää neuvoja. Täydennän tarvittaessa ohjetta.

Kiinnitä lankaan neljä lyhyttä putkea. solmi ne neliöksi. 

Pujota lankaan kolme putkea ja kiinnitä lanka aloitusneliön kulmaan ja palaa takaisin viimeistä putkea pitkin.

Jatka näin, kunnes sinulla on peräkkäisiä neliöitä kuusi kappaletta.

Lisää vielä neliön verran putkia työhön, näistä muodostuu jatkossa 3-ulotteinen pyramidikuvio tekemäsi ruudukon päälle. Katso kuvasta, miten seuraavaksi työhön lisätty putki kiinnitetään solmulla putkien välistä pilkistävään lankaan. Pujota kaksi putkea lisää lankaan.

Jatka muodostamalla ristikonpäälle pyramideja lyhyistä putkista. Kun kerros on valmis, työssäsi on 49 putkea.

Työ näyttää nyt sivulta katsottuna suunnilleen tällaiselta

Jatka työtä tekemällä ristikon alapuolella myös pyramidimuodot. Työsi näyttää tämän vaiheen jälkeen suunnilleen tällaiselta sivulta katsottuna.

 

Kun olet saanut käytettyä kaikki 77 putkea, työ suljetaan ympyräksi.

Pitkillä putkilla tehdään vielä lopuksi pyramidimuotoja jokaisen tähden sakaran kohdalle. Jokaiseen sakaraan käytetään neljä putkea, kaikkiaan käytät työhön 28 pitkää putkea. 

Tässä vielä lähikuva tähden keskiosasta.

Ja tässä Mirja-emäntämme valmiin tähden kanssa.